2008-12-29

Gurusuget

Även i den akademiska världen finns människor som söker kändisskap. De kan bli kända för allmänheten t.ex. genom att vara yngre än sina kolleger, vara KISS-fans, ha långt hår och guldfärgade kängor och/eller lansera begrepp som är baserade på tillräckligt endimensionella förklaringsmodeller för att media ska kunna använda dem i många olika sammanhang. Helst ska det också finnas slagkraftiga accessoarer i form av t.ex. en webbsajt med snygga bilder på upphovsmannen/-kvinnan och YouTube-klipp att titta och lyssna på. Ibland har allmänheten tur och finner allt det ovannämnda i ett enda snabbsmält salongsakademiskt Kinderägg.

Micael Dahlén är professor vid Handelshögskolan i Stockholm och upphovsman till begreppen förväntningssamhälle och Nextopia. Man kan sammanfatta Dahléns tes med att människors förväntningar inför något – en produkt, en händelse, en relation – är viktigare än produkten, händelsen eller relationen i sig. Det är alltså mer givande att vara förlovad och planera sitt bröllop än att faktiskt vara gift. Om köande säger han i På stan: "Förut var köer ett nödvändigt ont. När vi nu inte längre behöver köa har det paradoxalt blivit en onödig lyx. En stor del av själva konsumtionen är i kön innan man ens är framme. Köandet i sig har det stora värdet, där man frossar och skapar förväntningar och får gemenskapen med kön. Dagen efter kan vem som helst få tag på biobiljetten eller spelet, därför blir tajmningen så viktig."

Om sig själv skriver han (i tredje person, värdigt en PR-Caesar): "Dahlén is a rising star in the academic field and has published a great number of articles in academic journals on the subjects of branding, advertising, PR and media." Det hela vore nästan gulligt om hans medialt slagkraftiga teser om människors lycka, förväntningar och konsumtion inte vore så lättköpta, okritiska och ytliga. "Viljan att förändra och förändras ger oss kickar. Det är genetiskt hos människan. Och det har hjälpt oss att överleva under mänsklighetens och jordens utvecklingsfaser. Suget efter kickarna för utvecklingen framåt," säger guru – nej, förlåt – professor Dahlén.

Vilken välsignelse att både allmänhet och media snart kommer att vilja ha en ny, häftig och "annorlunda" akademiker att sätta sin tillit till. Denna gång kanske vi kan förvänta oss en rappkäftad, trendkänslig mikrobiolog med piercad krokodilhjärna?

Gott nytt år önskar Floskelforum!

Inga kommentarer: