2007-11-26

Ett grenrör för konsten

Orädd har jag kastat mig i inredningsmagasinet Sköna Hems osköna armar:

Hur ser en blomvas för "bikers" ut eller samlartallrikar till skateboardåkare? Simon Sjödin låter tradition möta nutid när han kommenterar vår tids subkulturer i det keramiska konsthantverket.
Båda produkterna kom till för några år sedan på Konstfack. Motorcykelvasen som grenrör med fläns i relief var tänkt för den mogna 40-talistgenerationen som sålt husvagnen och blivit med hoj, och rullbrädorna i porslin – likt en turisttallrik från Delft – blev en betraktelse kring normaliseringen av en ung subkultur samt ett inlägg i debatten om konst/design och de eventuella skiljelinjerna dem emellan. Konsten att dekorera skateboard blev för några år sedan en genre inom populärkulturen.
– Jag har varit otroligt fascinerad av att undersöka vilka uttryck som kan utvinnas ur till synes oväntade kollisioner, kommenterar han.
(Ur Sköna hem nr 14/2007, s. 96)

Motorcykelvas "med fläns i relief"? "En betraktelse kring normaliseringen av en ung subkultur"? "Uttryck som kan utvinnas ur till synes oväntade kollisioner"? Hihihi. Snarare ett ansträngt försök att designa något oväntat och nytt som ska tilltala köpstarka och designkåta fyrtiotalister. Det är ett i detalj uttänkt "uttryck" maskerat som en konstnärlig impuls. Och skribenten jamsar med. Vad annars? Han arbetar ju för en ängslig svensk inredningstidskrift.

Vad kallas skateboardporslinet? Storyboards, förstås!

Inga kommentarer: